Zou ik wel of geen malariapillen slikken in Zuidoost-Azië? Deze vraagt stelt waarschijnlijk iedere reiziger zich tijdens de voorbereidingen van zijn of haar reis. Het is vaak een lastige keuze omdat je niet weet hoe groot de risico’s zijn, het ongezond is om langdurig malariapillen te slikken en omdat je de ene week in malariagebied bent en de volgende week weer niet. Daarnaast zijn de pillen ook nog eens vrij prijzig. Voordat je beslist of je wel of geen malariapillen gaat slikken in Zuidoost-Azië, is het belangrijk om je goed in te lezen. In dit artikel lees je er alles over.
Side note: Vooraf wil ik even zeggen dat ik geen dokter ben en dat je altijd voor je reis op consult moet gaan bij de GGD of je huisarts. Wel heb ik wat reiservaring in Zuidoost-Azië en kan ik je in ieder geval informeren over de ziekte, risico’s en verschillende maatregelingen de je kunt nemen.
Wat is malaria?
Malaria is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet genaamd Plasmodium. Deze parasiet wordt overgedragen van mens op mens door de beet van geïnfecteerde vrouwelijke Anopheles-muggen. Wanneer een geïnfecteerde mug je bijt, komen de malariaparasieten in je bloedbaan terecht. Ze infecteren vervolgens je lever en rode bloedcellen, waar ze zich vermenigvuldigen.
Als je in een malariagebied bent geweest en een of meer van de symptomen ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken, omdat malaria ernstige complicaties kan veroorzaken en zelfs dodelijk kan zijn als het niet op tijd wordt behandeld.
Wat zijn de symptomen van malaria?
De symptomen van malaria kunnen variëren afhankelijk van het type malariaparasiet dat je hebt opgelopen, je algehele gezondheid en of je eerder bent blootgesteld aan malaria. Over het algemeen kunnen de symptomen van malaria zijn:
- Koorts: Vaak begint malaria met koorts, die soms cyclisch is, wat betekent dat deze komt en gaat.
- Koude rillingen: Je kunt ernstige koude rillingen ervaren, die vaak gepaard gaan met koorts.
- Vermoeidheid: Malaria kan ernstige vermoeidheid veroorzaken, waardoor je je zwak en uitgeput kunt voelen.
- Hoofdpijn: Veel mensen met malaria klagen over aanhoudende hoofdpijn.
- Spierpijn: Spierpijn en pijn in de gewrichten zijn ook veelvoorkomende symptomen.
- Misselijkheid en braken: Malaria kan gepaard gaan met misselijkheid en braken, wat kan bijdragen aan uitdroging.
- Diarree: Sommige mensen met malaria ervaren diarree als een symptoom.
- Geelzucht: In ernstige gevallen kan malaria geelzucht veroorzaken, wat resulteert in een gele verkleuring van de huid en het oogwit.
Waar in Zuidoost-Azië kan je malaria oplopen?
Over het algemeen wordt het risico op het oplopen van malaria in stedelijke en goed ontwikkelde toeristische gebieden als laag tot matig beschouwd, terwijl het risico hoger kan zijn in landelijke en afgelegen gebieden, met name in regenwoudgebieden en gebieden met stilstaand water waar muggen gedijen. Er zijn een aantal landen waar het risico iets hoger is!
- Myanmar (Birma): Vooral in de landelijke gebieden, inclusief de regio's grenzend aan Thailand, Laos en China.
- Cambodja: Voornamelijk in afgelegen gebieden en langs de grenzen met Thailand en Laos.
- Thailand: Malaria komt voor in afgelegen gebieden langs de grenzen met Myanmar, Laos en Cambodja, evenals in sommige bosrijke gebieden in het noorden en westen van Thailand.
- Laos: Vooral in landelijke en bosrijke gebieden, met name langs de grenzen met Myanmar, Thailand en Vietnam.
- Vietnam: Malaria is voornamelijk aanwezig in landelijke en bergachtige gebieden, met name in het noorden nabij de grens met China en Laos, en in sommige centrale en zuidelijke provincies.
- Indonesië: Malaria komt voor in bepaalde delen van de eilanden Java, Sumatra, Kalimantan (Borneo), Sulawesi, Papua (Irian Jaya) en de Kleine Sunda-eilanden.
- Filipijnen: Malaria komt voor in afgelegen gebieden op enkele van de zuidelijke eilanden, waaronder Palawan, Mindanao en de Sulu-archipel.
-Het is belangrijk om te onthouden dat de verspreiding van malaria kan variëren binnen deze landen en dat niet alle gebieden evenveel risico lopen. Voor specifiek reisadvies per bestemming wordt geadviseerd om contact op te nemen met een medische professional of een gespecialiseerde reisadviseur.-
Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?
Het is moeilijk om een exact percentage te geven van het aantal mensen dat malaria oploopt in Zuidoost-Azië in een bepaald jaar, omdat dit afhangt van verschillende factoren, waaronder de prevalentie van malaria in specifieke gebieden, seizoensgebonden fluctuaties, en de effectiviteit van preventieve maatregelen en behandelingsprogramma's. De cijfers die op het internet staan zijn rond de 2%. De kans is dus erg klein maar onderschat de ziekte niet.
Malaria voorkomen.
- Malariapillen
- gebruik muggenspray met een hoog DEET percentage
- Slaap onder een klamboe (in malaria gebieden)
- Draag bedekkende kleding in de avond en vroege ochtend
- Let extra goed op tijdens de zonsopgang en zonsondergang, muggen zijn dan het meest actief.
- Reisadvies inwinnen bij de GGD of huisarts
Wat doen als je malaria hebt?
Als je vermoedt dat je malaria hebt, ga dan direct naar een dokter. Het is namelijk belangrijk om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Zelfs als je pas geruime tijd na je reis symptomen krijgt, neem dan contact op met je huisarts. Als je verblijft in een afgelegen gebied waar het moeilijk is om binnen een dag bij een ziekenhuis te komen, of als de kosten erg hoog zijn, neem dan contact op met je zorgverzekeraar of de instantie waar je je reisverzekering hebt afgesloten. Zij kunnen je helpen om dit op een passende manier te regelen. Als je een malaria noodsetje hebt, geeft dit je iets langer de tijd om bij een ziekenhuis te komen, maar je moet hier wel binnen 48 uur zijn! In de meeste gevallen is malaria goed te behandelen als je er tijdig bij bent.
Reactie plaatsen
Reacties